Αρχική σελίδα        

 Εταιρεία

 Μουσείο Λ.Τ.Κ.

 Συνέδρια

 Τοποθεσία

 Ώρες Λειτουργίας

 Εκδηλώσεις

 Εκδόσεις

 Συνδέσεις

 Επικοινωνία 

 

 

Δ΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

IV INTERNATIONAL CYPROLOGICAL CONGRESS

Λευκωσία 29 Απριλίου-3 Μαΐου 2008 - Nicosia 29 April-3 May  2008                                                                                                                                                            

   

 

   

 

 

ΔΕΛΤΙΑ  ΤΥΠΟΥ


         ΨΗΦΙΣΜΑ      ΑΡΧΑΙΟ ΤΜΗΜΑ     ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ  ΝΕΟΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


       
    

 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

 

Το Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο που συγκλήθηκε στη Λευκωσία στις 29 Απριλίου μέχρι 3 Μαΐου 2008 εψήφισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

 

ΨHΦIΣMA 

            Καλούμε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τα Hνωμένα Έθνη, την Eυρωπαϊκή Ένωση, όλες τις χριστιανικές Eκκλησίες, την UNESCO και όλους τους άλλους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, να παρέμβουν αποτελεσματικά, στηρίζοντας τη νόμιμη Kυπριακή Kυβέρνηση, προκειμένου να παύσουν αμέσως οι καταστροφές μνημείων κάθε εποχής και η αρχαιοκαπηλεία στα κατεχόμενα από το 1974 εδάφη της Kύπρου. Eπιπλέον κάνουν έκκληση να εξευρεθούν ικανοί οικονομικοί πόροι, ώστε να αρχίσει αμέσως η αποκατάσταση όλων των βλαβέντων μνημείων και η επαναφορά των κλοπιμαίων στον τόπο τους.

Oι σύντονες προσπάθειες της Kυπριακής Kυβέρνησης για εξεύρεση λύσης στην αιμορραγούσα πληγή του κυπριακού προβλήματος, πέρα από την ανθρωπιστική και πολιτική της πλευρά, λαμβάνει σοβαρότατα υπόψη και την πολιτιστική και χρειάζεται τη συνδρομή όλου του πολιτισμένου κόσμου στον αγώνα της για τα δίκαια του ενωμένου και αδιαίρετου κυπριακού λαού.

 

Στην καταληκτήρια συνεδρία του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν επίσης προτάσεις που κατέθεσαν διάφορες ομάδες.

 Στο Συνέδριο τιμήθηκαν για το πολυετές επιστημονικό τους έργο και την προσφορά τους στην Κυπρολογία ο καθηγητής Paul Åström για το Αρχαίο Τμήμα, ο επίτιμος πρόεδρος του Τμήματος Αρχαιοτήτων κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου για το Βυζαντινό-Μεσαιωνικό Τμήμα και ο ιστορικός Κώστας Κύρρης για το Νεώτερο Τμήμα.

Στον χαιρετισμό του προς τους Σύνεδρους, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Ιωάννης Ηλιάδης, τόνισε το μεγάλο αριθμό συμμετοχών στο Συνέδριο τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό, τη συμμετοχή πολλών νέων επιστημόνων και το υψηλό επίπεδο των ανακοινώσεων ανέφερε ότι η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών θα προχωρήσει στην έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου. Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου προχώρησε στην εξαγγελία του Ε΄ Κυπρολογικού Συνεδρίου που θα γίνει τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ευχή και προσδοκία όλων το Συνέδριο του 2013 να γίνει σε μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα.

 


ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Επιστημονικής Επιτροπής Νεότερου Τμήματος

 

Το Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο

Ο θεσμός των Διεθνών Κυπρολογικών Συνεδρίων θεμελιώθηκε το 1969 από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, το αρχαιότερο εν ζωή πνευματικό ίδρυμα της Κύπρου, η οποία συστάθηκε στις 17 Απριλίου 1936 στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Σπυριδάκι.   Μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί τρία συνέδρια (Α΄ 1969, Β΄ 1982, Γ' 1996).

Το Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο 2008 θα διεξαχθεί στη Λευκωσία από 29 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2008, κατά την εβδομάδα της Διακαινησίμου. Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Έχει τεθεί υπό την υψηλή προστασία της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και την αιγίδα της Α.Μ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄. Ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων, επιστήμονες διεθνούς βεληνεκούς και εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι προέρχονται από μια πλειάδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων, μαρτυρεί το αμείωτο ενδιαφέρον των ερευνητών για τις κυπριακές σπουδές. Γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τη συνέχεια της Κυπρολογίας αποτελεί η συμμετοχή στο συνέδριο πολλών νέων επιστημόνων, τόσο από την Κύπρο, όσο και από άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν επιλέξει τις κυπριακές σπουδές ως αντικείμενο των ερευνών τους, τα πορίσματα των οποίων θα παρουσιάσουν.

 

Οργανωτική Επιτροπή

                  Την Οργανωτική Επιτροπή, η οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της διοργάνωσης του Συνεδρίου, αποτελούν οι: Ιωάννης Ηλιάδης (Πρόεδρος), δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου (Γραμματέας), δρ. Λευτέρης Αντωνίου, δρ. Πανίκος Γιωργούδης, Έφη Ιωάννου, Χριστίνα Κάκκουρα, Γαβριέλλα Μαραθεύτου, δρ. Ανδρέας Σοφοκλέους, δρ. Μαρίνα Τρυφωνίδου, Αναστασία Χάματσου και Ελένη Χρίστου.

 

Το Συνέδριο χωρίζεται σε τρία τμήματα: Αρχαίο (προϊστορική-ρωμαϊκή περίοδος), Βυζαντινό-Μεσαιωνικό (330-1571 μ.Χ.) και Νεότερο (1571 και εξής). Το έργο της Επιστημονικής Επιτροπής του Νεότερου Τμήματος για την αξιολόγηση των δηλώσεων συμμετοχής ήταν δύσκολο και επίπονο, αφού οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν κατά πολύ τα αναμενόμενα. Η Επιστημονική Επιτροπή επέλεξε τις πιο αντιπροσωπευτικές και πρωτότυπες ανακοινώσεις.

Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νεότερου Τμήματος είναι ο δρ. Ελευθέριος Παπαλεοντίου, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου, και μέλη η δρ. Ευφροσύνη Ηγουμενίδου-Ριζοπούλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαϊκής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δρ. Ιωάννης Θεοχαρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου, η δρ. Ελένη Νικήτα,  Διευθύντρια Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και ο δρ. Λοϊζος Συμεού, Επίκουρος καθηγητής Εκπαιδευτικής Έρευνας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Νεότερο Τμήμα του Δ’ Διεθνούς Κυπρολογικού Συνεδρίου περιλαμβάνει 127 ανακοινώσεις, που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων στους τομείς της ιστορίας, της λογοτεχνίας, άλλων τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα, της εκπαίδευσης, της λαογραφίας και της εθνολογίας, της γλώσσας και διάφορα άλλα.

Ειδικότερα, στον τομέα της ιστορίας αναμένεται να αναπτυχθούν θέματα όπως η διοίκηση, η πολιτική και οικονομική σημασία στα χρόνια της τουρκοκρατίας, η δράση Κυπρίων της διασποράς, η εγκατάσταση Επτανησίων στην Κύπρο, το γαλλικό προξενείο στη Λάρνακα· η αγγλοτουρκική συμφωνία του 1878, η πληθυσμιακή γεωγραφία, το Δίκαιο, το κίνημα των Οκτωβριανών, ο αγώνας της ΕΟΚΑ και οι απηχήσεις του στην Κύπρο και στο εξωτερικό, η κοινή μοίρα της Κύπρου και της Αιγύπτου και άλλες όψεις της κυπριακής ζωής στα χρόνια της αγγλοκρατίας· οι ελληνικές στρατηγικές στο Κυπριακό και οι αντίστοιχοι στόχοι της Τουρκίας, σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι κοινότητες των Λατίνων και των Μαρωνιτών, παρουσίαση ερευνητικών προγραμμάτων και αρχείων κ.ά.

Στον χώρο της λογοτεχνίας προβλέπονται ανακοινώσεις που αφορούν τη συγγραφή μιας Ιστορίας της κυπριακής λογοτεχνίας, τη λαϊκή ποίηση, το Χρονικό του Μαχαιρά, τα αναγεννησιακά ποιήματα του 16ου αιώνα, τον «Θρήνο της Κύπρου», το συγγραφικό έργο του Ιλαρίωνα Κιγάλα, τη βρετανική αποικιοκρατία σε μυθιστορήματα, την αποικιακή λογοκρισία στο περιοδικό Κυπριακά Γράμματα, μεταφράσεις κυπριακής λογοτεχνίας στη Βουλγαρία, υποδοχές του Λόρκα στην Κύπρο, τη χρήση του μύθου στο αφηγηματικό έργο του Ν. Νικολαΐδη, μια «κυπριακή» συνάντηση του Σεφέρη με τον Δάντη, στοιχεία του ομηρικού μύθου στην ποίηση του Κυρ. Χαραλαμπίδη, γυναικείες φωνές στη σύγχρονη πεζογραφία, την παιδική λογοτεχνία κ.ά.

Οι υπόλοιπες τέχνες και ο πολιτισμός γενικότερα εκπροσωπούνται με ανακοινώσεις όπως η ορθόδοξη αγιογράφηση εικόνων, η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, μουσουλμανικοί ιεροί χώροι, η βυζαντινή μουσική σε έργα του Στυλ. Χουρμούζιου και του Οικονόμου Χαραλάμπους, η συλλογή Γκαφιέρο, γλυπτά του κοιμητηρίου Λάρνακας, η σύγχρονη εικαστική δημιουργία, πολιτιστικές επαφές Κύπρου και Γερμανίας, μαρτυρίες περιηγητών για την Κύπρο, Καραγκιοζοπαίκτες της Σολέας, γελοιογραφίες για το κυπριακό, τηλεοπτικές παραγωγές κτλ.

Σε ζητήματα εκπαίδευσης και παιδείας γενικότερα στρέφονται θέματα όπως η εκπαίδευση μειονοτικών ομάδων, η διδασκαλία της βυζαντινής ιστορίας, των θρησκευτικών, της μουσικής και της τέχνης, εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας, η συμβολή του Αρσάκειου και της Αγγλικής Σχολής, οι απαρχές του συνδικαλισμού των καθηγητών, σχέσεις σχολείου και οικογένειας κ.ά.

Προβλέπονται επίσης ανακοινώσεις για την κυπριακή διάλεκτο (φωνητική και οπτική απόδοση) και τη μεταφρασιολογία, για λαογραφικά και εθνολογικά θέματα, όπως ο λαϊκός πολιτισμός της Κύπρου με βάση υλικό του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, κοινά τοπωνύμια της Κύπρου και της Λέσβου, ψωμιά του Δωδεκαήμερου κ.ά.

Χορηγοί – Υποστηρικτές

               Το Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός στον τομέα της Κυπρολογίας και γι' αυτό τυγχάνει μεγάλης υποστήριξης από σημαντικούς κυπριακούς φορείς. Χορηγοί και Υποστηρικτές του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι: η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, οι Μητροπόλεις Κύκκου- Τυλληρίας, Αμμοχώστου, Μόρφου και Ταμασού-Ορεινής, η Μονή Μαχαιρά, οι Δήμοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Ιδαλίου και Αγίας Νάπας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, η Ελληνική Τράπεζα, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ), η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, η εφημερίδα O Φιλελεύθερος, ο Ραδιοσταθμός O ΛΟΓΟΣ, οι Κυπριακές Αερογραμμές, η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, η Εταιρεία Μεταφορών Έργων Τέχνης Orbit Moving and Storage, η Υπηρεσία Διαδικτύου LogosNet Technologies Ltd, η Geomast Antifire Ltd, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, η GAP Vassilopoulos, o ΟΠΑΠ Κύπρου  και το Λαϊκό Καφεκοπτείο.

 
Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των ανακοινώσεων και για τα τρία τμήματα του Συνεδρίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, www.cypriotstudies.org. Στον προαναφερθέντα δικτυακό τόπο το κοινό μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τις δραστηριότητες του Συνεδρίου, τις εκθέσεις και εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στα πλαίσια του Συνεδρίου, αλλά και την γενικότερη δράση και προσφορά της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

 
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ όπως αποταθείτε στο τηλέφωνο 22 432578.

 

 


 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Επιστημονικής Επιτροπής Αρχαίου Τμήματος

Το Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο

Ο θεσμός των Διεθνών Κυπρολογικών Συνεδρίων θεμελιώθηκε το 1969 από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, το αρχαιότερο εν ζωή πνευματικό ίδρυμα της Κύπρου, η οποία συστάθηκε στις 17 Απριλίου 1936 στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Σπυριδάκι.   Μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί τρία συνέδρια (Α΄ 1969, Β΄ 1982, Γ' 1996).

Το Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο 2008 θα διεξαχθεί στη Λευκωσία από 29 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2008, κατά την εβδομάδα της Διακαινησίμου. Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Έχει τεθεί υπό την υψηλή προστασία της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και την αιγίδα της Α.Μ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄. Ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων, επιστήμονες διεθνούς βεληνεκούς και εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι προέρχονται από μια πλειάδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων, μαρτυρεί το αμείωτο ενδιαφέρον των ερευνητών για τις κυπριακές σπουδές. Γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τη συνέχεια της Κυπρολογίας αποτελεί η συμμετοχή στο συνέδριο πολλών νέων επιστημόνων, τόσο από την Κύπρο, όσο και από άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν επιλέξει τις κυπριακές σπουδές ως αντικείμενο των ερευνών τους, τα πορίσματα των οποίων θα παρουσιάσουν.

 

Οργανωτική Επιτροπή

                  Την Οργανωτική Επιτροπή, η οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της διοργάνωσης του Συνεδρίου, αποτελούν οι: Ιωάννης Ηλιάδης (Πρόεδρος), δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου (Γραμματέας), δρ. Λευτέρης Αντωνίου, δρ. Πανίκος Γιωργούδης, Έφη Ιωάννου, Χριστίνα Κάκκουρα, Γαβριέλλα Μαραθεύτου, δρ. Ανδρέας Σοφοκλέους, δρ. Μαρίνα Τρυφωνίδου, Αναστασία Χάματσου και Ελένη Χρίστου. 

Το Συνέδριο χωρίζεται σε τρία τμήματα: Αρχαίο (προϊστορική-ρωμαϊκή περίοδος), Βυζαντινό-Μεσαιωνικό (330-1571 μ.Χ.) και Νεότερο (1571 και εξής). Το έργο της Επιστημονικής Επιτροπής του Αρχαίου Τμήματος για την αξιολόγηση των δηλώσεων συμμετοχής ήταν δύσκολο και επίπονο, αφού οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν κατά πολύ τα αναμενόμενα. Η Επιστημονική Επιτροπή επέλεξε τις πιο αντιπροσωπευτικές και πρωτότυπες ανακοινώσεις.

Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής στο Αρχαίο Τμήμα είναι ο δρ. Ανδρέας Δημητρίου, Διευθυντής Τύπου Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και μέλη ο Θεόδωρος Μαυρογιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, ο δρ. Παύλος Φλουρέντζος, Διευθυντής Τμήματος Αρχαιοτήτων και η δρ. Μαρία Καντηρέα, Λέκτορας Αρχαίας Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο Αρχαίο Τμήμα του επικείμενου Κυπρολογικού Συνεδρίου θα παρουσιαστούν εκατόν σχεδόν επιστημονικές ανακοινώσεις οι οποίες θα καλύψουν τους τομείς Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Φιλολογίας, Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας. Οι μισές ανακοινώσεις άπτονται αρχαιολογικών προβλημάτων αρχής γενομένης με την εξέλιξη του περιβάλλοντος τα τελευταία τρία εκατομμύρια χρόνια, μέχρι τη δέκατη χιλιετία π.Χ. Δημιουργήθηκε παλαιοοικολογικός πίνακας, ο οποίος παρουσιάζει τις αλλαγές στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια όλης αυτής της τεράστιας περιόδου, στηριζόμενος στην εμφάνιση των οστρακοειδών στη δυτική και νότια Κύπρο.

Κάποιες ανακοινώσεις μελετούν τη Νεολιθική περίοδο σε μια προσπάθεια κατανόησης των καταλοίπων του πολιτισμού της αλλά και της κοινωνικοποίησης των κατοίκων.  Έμφαση δίνεται και στην κατανόηση της ύστατης Νεολιθικής αλλά και των πρώϊμων και μέσων περιόδων της εποχής του χαλκού.

Σημαντικές ανακοινώσεις φωτίζουν διάφορες πτυχές της τελευταίας εποχής του χαλκού (1650-1100 π.Χ.) στην Κύπρο, τις εμπορικές και άλλες σχέσεις του νησιού με τον Μινωικό κόσμο, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες των Κυπρίων, ενώ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για συγκεκριμένα αντικείμενα υψηλού ενδιαφέροντος. Θα επανεξεταστεί ο ρόλος της Κύπρου ως ναυτιλιακού κέντρου, καθώς και οι σχέσεις των διαφόρων εθνικών ομάδων  μεταξύ τους.  Πολύ σημαντική θα είναι η αναφορά σε κυπριακό υλικό του δεύτερου μισού της εποχής του σιδήρου (9ος-7ος π.Χ. αιώνας) στην Κρήτη (Ελεύθερνα) καθώς ο εντοπισμός του πρώτου παλατιού της Αμαθούντας που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 9ου π.Χ. αιώνα, ενώ θα συζητηθούν και οι λεγόμενες ανθρωποθυσίες στη Σαλαμίνα. 

Θα προβληθούν επίσης αρκετά θέματα που αφορούν στα σημαντικότερα βασίλεια της Κύπρου (Σαλαμίνα, Κίτιο, Κούριο, Πάφος, Μάριο, Λάπηθος, Αμαθούντα). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους εμπορικούς θεσμούς της Κύπρου κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο με έμφαση στα εμπορεύσιμα αγαθά και την κατανάλωσή τους που διευκολύνουν από το κοινό νόμισμα και την ενιαία αγορά της αυτοκρατορίας. Τέλος μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση θα καταπιαστεί με το συμβολισμό στη Ρωμαϊκή ζωγραφική στην αρχαία Κύπρο. 

Χορηγοί – Υποστηρικτές

               Το Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός στον τομέα της Κυπρολογίας και γι' αυτό τυγχάνει μεγάλης υποστήριξης από σημαντικούς κυπριακούς φορείς. Χορηγοί και Υποστηρικτές του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι: η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, οι Μητροπόλεις Κύκκου- Τυλληρίας, Αμμοχώστου, Μόρφου και Ταμασού-Ορεινής, η Μονή Μαχαιρά, οι Δήμοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Ιδαλίου και Αγίας Νάπας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, η Ελληνική Τράπεζα, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ), η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, η εφημερίδα O Φιλελεύθερος, ο Ραδιοσταθμός O ΛΟΓΟΣ, οι Κυπριακές Αερογραμμές, η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, η Εταιρεία Μεταφορών Έργων Τέχνης Orbit Moving and Storage, η Υπηρεσία Διαδικτύου LogosNet Technologies Ltd, η Geomast Antifire Ltd, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, η GAP Vassilopoulos, o ΟΠΑΠ Κύπρου  και το Λαϊκό Καφεκοπτείο.  

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των ανακοινώσεων και για τα τρία τμήματα του Συνεδρίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, www.cypriotstudies.org. Στον προαναφερθέντα δικτυακό τόπο το κοινό μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τις δραστηριότητες του Συνεδρίου, τις εκθέσεις και εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στα πλαίσια του Συνεδρίου, αλλά και την γενικότερη δράση και προσφορά της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

 
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ όπως αποταθείτε στο τηλέφωνο 22 432578.

 


 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Επιστημονικής Επιτροπής Βυζαντινού και Μεσαιωνικού Τμήματος

του Δ΄ Διεθνούς Κυπρολογικού Συνεδρίου

 

Ο θεσμός των Κυπρολογικών Συνεδρίων θεμελιώθηκε το 1969 από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (ΕΚΣ) το αρχαιότερο εν ζωή πνευματικό ίδρυμα της Κύπρου, η οποία συστάθηκε στις 17 Απριλίου 1936 στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Σπυριδάκι.   Μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί τρία συνέδρια (Α΄ 1969, Β΄ 1982, Γ' 1996).

Το Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο 2008 θα διεξαχθεί στους χώρους του Παγκυπρίου Γυμνασίου στην καρδιά της παλαιάς Λευκωσίας από 29 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2008, κατά την εβδομάδα της Διακαινησίμου. Έχει τεθεί υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Το Συνέδριο χωρίζεται σε τρία τμήματα: Αρχαίο (προϊστορική-ρωμαϊκή περίοδος), Βυζαντινό-Μεσαιωνικό (330-1571 μ.Χ.) και Νεότερο (1571 και εξής).

 Το έργο της Επιστημονικής Επιτροπής του Βυζαντινού-Μεσαιωνικού Τμήματος για την αξιολόγηση των δηλώσεων συμμετοχής ήταν δύσκολο και επίπονο, αφού οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν κατά πολύ τα αναμενόμενα. Η Επιστημονική Επιτροπή επέλεξε τις πιο αντιπροσωπευτικές και πρωτότυπες ανακοινώσεις. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής στο Βυζαντινό-Μεσαιωνικό Τμήμα είναι ο Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, Βυζαντινολόγος Καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και μέλη o Σταύρος Γεωργίου, Βυζαντινολόγος και η Άνγκελ Κονναρή, Ειδική Επιστήμονας Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

 Το Βυζαντινό - Μεσαιωνικό Τμήμα του Δ΄ Διεθνούς Κυπρολογικού Συνεδρίου, περιλαμβάνει 118 ανακοινώσεις, που καλύπτουν μία μακρά περίοδο της κυπριακής ιστορίας, από το 330 (ενσωμάτωση της Κύπρου στο Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος) μέχρι το 1571 (πλήρης κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς). Κατά την περίοδο αυτή η Κύπρος θα αποτελέσει, πρώτα, επαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στη συνέχεια θα καταληφθεί από τους Σταυροφόρους, οι οποίοι θα ανακηρύξουν το νησί σε ανεξάρτητο βασίλειο υπό τη δυναστεία των Λουζινιανών (1191-1489), και τέλος θα περάσει κάτω από την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Βενετίας, ως μίας από τις σημαντικότερες αποικίες της Γαληνοτάτης (1489-1570/1).

Θεματολογικά, οι ανακοινώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ερευνητικής δραστηριότητας στους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, της φιλολογίας και της θεολογίας, της τέχνης και της αρχιτεκτονικής, της γλωσσολογίας και της μουσικολογίας και, ακόμη, της παλαιογραφίας και των γυναικείων σπουδών. Μια μεγάλη ομάδα μελετών έχουν αγιολογικό ενδιαφέρον και αναφέρονται στη ζωή, το έργο και την παρουσία στην τέχνη διαφόρων κυπρίων αγίων, με πιο καλά εκπροσωπημένο τον Άγιο Νεόφυτο. Οι ανακοινώσεις, οι οποίες αναφέρονται στη Φραγκοκρατία αναδεικνύουν μεταξύ άλλων τις σχέσεις του βασιλείου της Κύπρου με εκείνο της Ιερουσαλήμ, τις επαφές του με το Τάγμα των Ιωαννιτών και τη Φλωρεντία, τον ρόλο της Αμμοχώστου ως ιερού τόπου προσκυνήματος και τις σχέσεις της πόλης κάτω από γενουατική κατοχή με το καθεστώς των Λουζινιανών, την κατοχή και διακίνηση χειρογράφων, και θέματα που αφορούν στην ιστορία της Ορθοδόξου και Λατινικής Εκκλησίας της Κύπρου.

Επιπλέον, κάποιες ανακοινώσεις επιχειρούν ενδιαφέρουσες νέες προσεγγίσεις "μνημείων" της μεσαιωνικής κυπριακή γραμματείας όπως ο Κύκλος των Παθών ή το Χρονικό του Λεοντίου Μαχαιρά, και άλλες μελετούν τη μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτο και την Παλαιογαλλική που ομιλείτο στο νησί. Ανέκδοτες πηγές από βιβλιοθήκες και αρχεία της Ιταλίας φωτίζουν διάφορες πτυχές της κοινωνικής οργάνωσης της αποικίας της Κύπρου κατά τη Βενετοκρατία, όπως τον ρόλο των υποζυγίων στην οικονομική ζωή του νησιού, την αστυνόμευση στην επαρχία της Καρπασίας ή τις κοινωνικές ταραχές και εξεγέρσεις, και αποκαλύπτουν άγνωστα στοιχεία για Κυπρίους στη Διασπορά, που είτε έδρασαν και διέπρεψαν στην παπική αυλή, την ισπανική Νεάπολη και τη Βενετία, είτε καταδικάστηκαν από την Ιερά Εξέταση στο πλαίσιο της Αντιμεταρρύθμισης. Τέλος, αριθμός ανακοινώσεων μελετούν μαρτυρίες για την οχυρωματική πολιτική της Βενετίας στην Κύπρο και τον καταστροφικό πόλεμο που οδήγησε στην κατάληψη του νησιού από τους Οθωμανούς καθώς επίσης το ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης της εποχής για τα γεγονότα αυτά.

Ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων, επιστήμονες διεθνούς βεληνεκούς και εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι προέρχονται από μια πλειάδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων, μαρτυρεί το αμείωτο ενδιαφέρον των ερευνητών για τις κυπριακές σπουδές. Γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τη συνέχεια της Κυπρολογίας αποτελεί η συμμετοχή στο συνέδριο πολλών νέων επιστημόνων, τόσο από την Κύπρο, όσο και από άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν επιλέξει τις κυπριακές σπουδές ως αντικείμενο των ερευνών τους, τα πορίσματα των οποίων θα παρουσιάσουν.

Την Οργανωτική Επιτροπή, η οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της διοργάνωσης του Συνεδρίου απαρτίζουν οι: Ιωάννης Ηλιάδης (Πρόεδρος), δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου (Γραμματέας), δρ. Πανίκος Γιωργούδης, δρ. Ανδρέας Σοφοκλέους, Ευθυμία Ιωάννου, Λευτέρης Αντωνίου, Γαβριέλλα Μαραθεύτου, Μαρίνα Τρυφωνίδου, Αναστασία Χάματσου, Χριστίνα Κάκκουρα και Ελένη Χρίστου. 

Το Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός στον τομέα της Κυπρολογίας και γι' αυτό τυγχάνει μεγάλης υποστήριξης από σημαντικούς κυπριακούς φορείς. Χορηγοί και Υποστηρικτές του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι: η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, οι Μητροπόλεις Κύκκου- Τυλληρίας, Αμμοχώστου, Μόρφου και Ταμασού-Ορεινής, η Μονή Μαχαιρά, οι Δήμοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Ιδαλίου και Αγίας Νάπας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, η Ελληνική Τράπεζα, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ), η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, η εφημερίδα O Φιλελεύθερος, ο Ραδιοσταθμός O ΛΟΓΟΣ, οι Κυπριακές Αερογραμμές, η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, η Εταιρεία Μεταφορών Έργων Τέχνης Orbit Moving and Storage, η Υπηρεσία Διαδικτύου LogosNet Technologies Ltd, η Geomast Antifire Ltd, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, η GAP Vassilopoulos, o ΟΠΑΠ Κύπρου  και το Λαϊκό Καφεκοπτείο.


   Πύλη Αμμοχώστου από 29 Απριλίου 2008-10 Μαΐου 2008:

- Έκθεση Φως το Υπέρλαμπρον, έργα Ματθαίου Ματθαίου

 - Έκθεση Τα χριστιανικά μνημεία στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο: Όψεις και πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής» του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου.

 

Καθημερινά στις 1600 από 29/4 – 2 /5/08. Δεκαπεντάλεπτη παράσταση Καραγκιόζη από κ. Τάκη Χατζηττοφή στην αίθουσα θεάτρου σκιών του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου.

 

       Καθημερινά από 09:30-14:30 (29/4 – 2 /5/08). Υφάντριες αργαλείου και βούφας του ψαθιού στο ισόγειο (Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου) και πάνω όροφο οικήματος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.

Τετάρτη 30/4/08, 20:15, Θεατρική Παράσταση «Λεόντιος Μαχαιράς, Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου» Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, από το Θεατρικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Μιχάλη Πιερή, Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου  Κύπρου

Πέμπτη, 1 Μαΐου 2008, 20:15, Παγκύπριο Γυμνάσιο. ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, Δημοτικά τραγούδια από την Κύπρο και την Ελλάδα σε διασκευές για φωνή και πέντε όργανα, Διασκευές ΑΓΙΣ ΙΩΑΝΝΙΔ

 

      2/5/08 Δεξίωση στους Συνέδρους από το Προεδρικό Μέγαρο

  ο Σάββατο 3/5/08 οι Σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκδρομές και να ξεναγηθούν σε διάφορα σημεία του νησιού μας από επιφανείς επιστήμονες

 

 

Βλ. επίσης:

 http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=2767

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1218&Itemid=2

http://www.greek-language.gr/greekLang/portal/blog/archive/2007/05/09/758.html

http://www.greekinsight.gr/?conID=10669&PHPSESSID=1d2b254909ca4f41da2549322fc4fc23

 

 

  Αρχική σελίδα Κυπρολογικού