Αρχική σελίδα        

 Εταιρεία

 Μουσείο Λ.Τ.Κ.

 Συνέδρια

 Τοποθεσία

 Ώρες Λειτουργίας

 Εκδηλώσεις

 Εκδόσεις

 Συνδέσεις

 Επικοινωνία 

 

 
   

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΔΕΛΤΙΑ

1/2/2015 Δελτίο τύπου Φωτογραφικής Έκθεσης ΟΛΚΑΣ ΙΙ
   
   

 

 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Δεκέμβριος 2023

      Με μεγάλη προσέλευση μικρών και μεγάλων και με εξαιρετική επιτυχία στέφθηκε η χριστουγεννιάτικη, φιλανθρωπική εκδήλωση του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών υπό τον τίτλο: Έλα και χάρισε ένα χαμόγελο την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023.

      Η εκδήλωση ξεκίνησε με κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας Κωνσταντίνο Ιωάννου και Θεοδώρα Καχριμάνη. Ακολούθησε αφήγηση παραμυθιών εμπνευσμένων από το τουρκοκρατούμενο χωριό Περιστερωνοπηγή, που συνέγραψαν τα παιδιά του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Πάφου υπό την καθοδήγηση της Βοηθού Διευθύντριας Έλενας Παπαθεράποντος και υλοποίησαν οι Ελευθερία Δημητριάδη, Ελένη Χειλέτη και Ειρήνη Ελευθερίου. Στο μουσείο πραγματοποίηθηκαν ποικίλες δράσεις χειροτεχνίας, όπως κατασκευή κεντήματος με βελονάκι και κατασκευές από κουκκούλι μεταξοσκώληκα (Στέλλα Καζάνα), Λευκαρίτικο κέντημα από τη Βαρβάρα Αθανασίου Σάββα και τη Χριστίνα Καραβά, υφαντική στον αργαλειό από τη Μέλανη Κυρμίζη από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, το δείπνο του Βασίλη από τις Καλλιόπη Χαρμαντά-Πρωτοπαπά και Χαρίκλεια Μιχαλοπούλου Χαραλάμπους. Ακολούθησαν εκπαιδευτικές δράσεις από τις μουσειοπαιδαγωγούς Τζούλια Ηλιάδου, Έλενα Χατζηπιερή και Έφη Ιωακείμ (κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών και χριστουγεννιάτικης κάρτας) και ξεναγήσεις στους χώρους του Μουσείου και της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε εγγραφή πολλών νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών με δειγματοληψία για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.

      Κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δένδρο, που προσέφερε το Τμήμα Δασών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση παιγνιδιών, ρουχισμού και τροφίμων για τη στήριξη δυσπραγούντων μαθητών του Κοινοτικού Νηπιαγωγείου Καϊμακλίου.

      Στην εκδήλωση παρευρέθη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Γεώργιος, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε και η όλη εκδήλωση, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, η Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασιανίδου, οι Δήμαρχοι Κυθρέας Π. Καρεκλάς και Λευκονοίκου Ζήνα Παναγίδη, οι Πρόεδροι των Ενώσεων Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας Ελευθέριος Αντωνίου, Κερύνειας Δήμος Γιάγκου και Αμμοχώστου Μιχάλης Τζιώρτας, οι Κοινοτάρχες Περιστερώνος Αμμοχώστου Ανδρέας Θεοδώρου και Πηγής Αμμοχώστου Δημήτρης Χειλιμήντρης, ο πρώην βουλευτής Αμμοχώστου και νυν Πρόεδρος της Ένωσης Περιστερωνοπηγιωτών,  κ. Γεώργιος Γεώργίου.

      Την εκδήλωση συντόνισαν οι Φίλοι του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου.

χριστουγεννα

χρτουγεννα

 Νοέμβριος 2023

            Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 υπεγράφη στην έδρα του Πανεπιστημίου ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΠΑΦΟΥ Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου, Καθηγητού Παντελή Σκλιά και του δρος Χαράλαμπου Χοτζάκογλου, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών. Οι δύο φορείς αποφάσισαν τη συνεργασία σε θέματα διοργάνωσης συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων σχετικά με την Κύπρο και τον ελληνικό πολιτισμό, τη συνεργασία σε θέματα εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων με άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων, την ανταλλαγή στελεχών για διεξαγωγή ερευνών και διαλέξεων, την εμπλοκή του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου σε κοινά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, την εμπλοκή φοιτητών σε θέματα πρακτικής εξάσκησης στο Μουσείο και στην Εταιρεία, τη δημοσίευση μελετών στην επιστημονική επετηρίδα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και τη δυνατότητα παραχώρησης υποτροφιών και επιχορηγήσεων σε μέλη της Εταιρείας.

            Εκ μέρους της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών παρευρέθη επίσης ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. δρ Ιωάννης Ηλιάδης, καθώς επίσης και η δρ Αικατερίνη Παπαζαχαρία εκ μέρους του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου ΝΕΑΠΟΛΙΣ, το οποίο είχε και την πρωτοβουλία της πρότασης, για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου.

Μεταξύ των εκπροσώπων των δύο φορέων συζητήθηκαν συγκεκριμένες δυνατότητες και τομείς εμβάθυνσης της συνεργασίας, καθώς η πρώτη από κοινού εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ήδη με τη διάλεξη της επίκουρης Καθηγήτριας Ευστρατίας Συγκέλλου στο Παλαιά Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και έδρα της Εταιρείας στη Λευκωσία.

            Κατόπιν, τα μέλη της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών ξεναγήθηκαν στους χώρους του Πανεπιστημίου, αντήλλαξαν αναμνηστικά δώρα και ο Πρύτανης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν τους.

Οκτώβριος 2023

 

Πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο η διάλεξη της δρος Ευστρατίας Συγκέλλου, επίκουρης καθηγήτριας βυζαντινής ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: Πρόσφυγες στην ανατολικὴ Μεσόγειο κατά τον όψιμο Μεσαίωνα: χαρτογραφώντας τους ελληνικούς πληθυσμοὺς στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Στη διάλεξη η ομιλήτρια παρουσίασε στοιχεία από το ερευνητικό της πρόγραμμα για τη συγκέντρωση βυζαντινών πηγών σχετικά με τη μετακίνηση προσφυγικών ροών κατά τη βυζαντινή περίοδο από τη Μέση Ανατολή και τη Μικρά Ασία προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο και αναφέρθηκε στην εγκατάσταση και σημασία των πληθυσμιακών αυτών ομάδων στις ελληνικές περιοχές υπό λατινική κυριαρχία. Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Υποστηρικτή της εκδήλωσης: Ξυλόφουρνοι Έλενα .

dialeksi prosfiges mesaionas

 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ ERASMUS+ ΑΘΗΝΑ

Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2022

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού οργανισμού IEK ΑΚΜΗ στην Αθήνα η τρίτη διά ζώσης συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ υπό τον τίτλο Scenario, τους οποίους αποτελούν η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Κύπρος), το Club Unesco Cazerta (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο της Αραγόνας (Ισπανία), ο εκπαιδευτικός οργανισμός IEK AKMH (Ελλάς) και ο συντονιστικός οργανισμός Informamentis Europa από την Ιταλία. Οι εκπρόσωποι των φορέων συναντήθηκαν στις σύχρονες εγκαταστάσεις του του εκπαιδευτικού οργανισμού IEK ΑΚΜΗ στον Κεραμικό με θέα τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως.

 Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται η επιλογή ενός μνημείου ΟΥΝΕΣΚΟ από κάθε χώρα και η ανάπτυξη πρακτικών και σεναρίων, ώστε τα μνημεία αυτά να καταστούν τόποι διά βίου εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ποικίλων ομάδων επισκεπτών (ηλικιακών και ειδολογικών), χωρίς να περιορίζονται μόνον στην κατηγορία των επισκεπτών, που συνδέονται με τον κυριότερο λόγο ανέγερσής τους. Τα επιλεγέντα μνημεία είναι ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου της Στέγης (Κύπρος) του ενδεκάτου αιώνος, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών (Αθήνα), το μνημειακό σύμπλεγμα του Βασιλικού Belvedere στον Άγιο Λεύκιο (San Leucio) και η χρήση του ως βασιλικό κέντρο ύφανσης πολύτιμων μεταξωτών υφασμάτων (Ιταλία) και η ρωμαιοκαθολική Μονή του Poblet στην περιοχή Vimbodi - Tarragona (Ισπανία).

Οι εταίροι παρουσίασαν την πρόοδο των εργασιών τους και συζήτησαν τις ποικίλες πτυχές των προτάσεών τους, καθώς με τη λήξη του προγράμματος θα υποβληθούν τα παραδοτέα από κάθε χώρα. Την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών εκπροσώπησαν οι δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και δρ Ιωάννης Ηλιάδης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών αντιστοίχως. Στη συνάντηση επικυρώθηκε επίσης η παράταση της χρονικής διάρκειας του προγράμματος από 31 Αυγούστου 2022 στις 31 Οκτωβρίου 2022 και ορίσθηκε η τελευταία διά ζώσης συνάντηση στην Αραγώνα της Ισπανίας μεταξύ 5-6 Οκτωβρίου 2022.

 

PRESS RELEASE ERASMUS+ (ATHENS)

Lefkosia, June 13th, 2022  

On Friday, June 10th, 2022, the third live meeting by the partners of the European ERASMUS + program entitled "Scenario", which are the Society of Cypriot Studies (Cyprus), the Club Unesco Cazerta (Italy), the University of Aragon (Spain), the educational organization IEK AKMH (Greece) and the coordinating organization Informamentis Europa from Italy took place at the premises of the educational organization IEK AKMI in Athens. The representatives of the institutions met at the modern facilities of the educational organization IEK AKMI in Keramikos overlooking the sacred hill of the Acropolis.

The objectives of the program include the selection of a UNESCO monument from each country and the development of practices and scenarios, so that these monuments become places of lifelong learning and educational programs for various groups of visitors (according to age and ideology), without being limited only to the category of visitors, related to their initial reason for construction.

The selected monuments are the Greek Orthodox Church of Hagios Nikolaos tes Stegis (of the Roof) in Cyprus, dated to the eleventh century, the archeological site of Delphi (Athens), the monumental complex of Royal Belvedere in San Leucio and its use as a royal production center of silk fabrics (Italy) and the Roman Catholic Monastery of Poblet in the region of Vimbodi - Tarragona (Spain).

The partners presented the progress of their work and discussed the various aspects of their proposals, as at the end of the program the deliverables from each country will be submitted. The Society of Cypriot Studies was represented by Dr. Charalampos G. Chotzakoglou and Dr. Ioannis Eliades, Chairman and Vice-Chairman of the Society of Cypriot Studies respectively. The meeting also ratified the extension of the program from 31 August 2022 to 31 October 2022 and set the last live meeting in Aragon, Spain between 5-6 October 2022.

 

 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (ΕΚΣ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) και η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών οργανώνουν την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 18.30 εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης: ΟΛΚΑΣ ΙΙ. Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατ. Μεσόγειο.
Η έκθεση αποτελεί ένα φωτογραφικό ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της Ανατολής. Μέσα από χάρτες, πορτολάνους, χαρακτικά, μικρογραφίες χειρογράφων, ταχυδρομικά δελτάρια και φωτογραφίες από τον 12ο αι. έως και σήμερα, παρουσιάζονται ποικίλες όψεις 60 λιμανιών του Ευξείνου Πόντου, του Αιγαίου και της Κύπρου, που αναδεικνύουν το πλούσιο μεσαιωνικό παρελθόν των αντίστοιχων χωρών.
Η έκθεση έχει τον τίτλο ΟΛΚΑΣ ΙΙ εμπνευσμένη από το εμπορικό πλοίο των Βυζαντινών, το οποίο για αιώνες μετέφερε στις θάλασσες της Ανατολής ανθρώπους και προϊόντα, και δι αυτών καλλιτεχνικές αξίες και πολιτιστικά αγαθά, τα οποία επηρέασαν τη διαμόρφωση του μεσαιωνικού πολιτισμού εντός και εκτός της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά-αγγλικά).
Στην εκδήλωση θα παραστούν και θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, η διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ δρ Αναστασία Τούρτα, ο Πρόεδρος της ΕΚΣ δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και η Υπεύθυνη του έργου ΟΛΚΑΣ δρ Φλώρα Καραγιάννη.
Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο δήμαρχος Κερύνειας, στο πρόσωπο του οποίου θα τιμηθεί το μεσαιωνικό λιμάνι της Κερύνειας από τη Διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ δρα Αν. Τούρτα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κύπρο, η Α.Ε. κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου, στο πρόσωπο του οποίου θα τιμηθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΣ δρ Χαράλαμπο Χοτζάκογλου η Ελλάδα ως χώρα που έχει το συντονισμό του έργου και 33 από τα λιμάνια της έκθεσης βρίσκονται εντός της επικράτειάς της.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, στις 18.30
Πληροφορίες:
Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών
Τηλ. (00357) 22 432 578
e-mail: cypriotstudies@gmail.com

 

Βλ. επίσης:

http://www.karagkiozis.com/EFHMERIDA_07_07.pdf

http://www.haravginews.com.cy/05_01_2008/5/006.html

http://www.ellada.net/cyprus/laikh.html

http://www.greekinsight.gr/?conID=10669&PHPSESSID=1d2b254909ca4f41da2549322fc4fc23

http://www.apopsi.com.cy/2008/05/mousio-laikis-technis/ 


 

 

Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών/Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, Τ.Θ. 21436, 1508, Λευκωσία, Κύπρος,  Τηλέφωνο: 00 357 22432578,  Τηλυπο: 00 357 22 343439,  Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: cypriotstudies@gmail.com , cypriotstudies@logosnet.cy.net