Αρχική Σελίδα

  Μουσείο Λ.Τ.

     Τοποθεσία

 Ώρες Λειτουργίας

   Εκδηλώσεις

     Εκδόσεις

   Επικοινωνία

 
   

Αρχειοθέτηση της «Συλλογής Κυπριακής Λαϊκής Τέχνης» της Μαρίας Ελευθερίου-Γκαφφιέρο

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών ανακοινώνει ότι έχει πραγματοποιηθεί η αρχειοθέτηση και η επιστημονική περιγραφή της «Συλλογής Κυπριακής Λαϊκής Τέχνης» της αείμνηστης Μαρίας Ελευθερίου-Γκαφφιέρο. Η Συλλογή αυτή αγοράσθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και δωρήθηκε στην Εταιρεία από τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Α΄. Η αρχειοθέτηση της Συλλογής ανατέθηκε από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στην ερευνήτρια κα Τζούλια Αστραίου-Χριστοφόρου.

Η αξιόλογη αυτή Συλλογή δημιουργήθηκε από την Μαρία Ελευθερίου-Γκαφφιέρο σε χρόνο που ελάχιστοι ασχολούνταν με τη συλλογή τέτοιων αντικειμένων και έτσι αποτελεί σπάνια πηγή πληροφοριών για την παραδοσιακή τέχνη και συμπληρώνει μέρος της ιστορίας του νησιού. Ο πλούτος της Συλλογής φανερώνει τη μεγάλη αγάπη και την ευαισθησία της συλλέκτριας, η οποία κατέβαλε πολλούς κόπους και χρόνο για τη συμπλήρωσή της.

Η Συλλογή αποτελείται από περισσότερα από 280 αξιόλογα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται σπάνια και παλιά παραδοσιακά κεντήματα, υφαντά, σταμπωτά, ενδυμασίες, σεντόνια, πετσέτες, χρυσά και αργυρά κοσμήματα, ξυλόγλυπτα αντικείμενα.

Χαρακτηριστικά της συλλογής είναι η σπανιότητα, ο μεγάλος αριθμός των αντικειμένων, η ποικιλία και η δεξιοτεχνία που είναι κατασκευασμένα: Πολύπλοκα ασπροπλούμια κεντημένα σε κυπριακό βαμβακερό ύφασμα, τσεβρέδες με  περίτεχνα μεταξωτά κεντήματα, ολομέταξα πουκάμισα,  σαγιές με  μεταλλικά κεντήματα και πολύχρωμες χάντρες, σπάνια σταμπωτά υφάσματα, ολόπλουμα πολύχρωμα φυτιώτικα,  χρυσοκεντημένες σάρκες, γιλέκα, κεντημένα με πυκνή διακόσμηση είναι μόνο ενδεικτικά δείγματα που έγιναν με δεξιότητα από κοπέλες που είχαν το ταλέντο φτασμένων καλλιτεχνών και εκφράζονταν διοχετεύοντας τις ικανότητές τους στην κατασκευή των αντικειμένων αυτών για την προίκα τους ή από επαγγελματίες ράφτες που έραβαν και κεντούσαν σάρκες και γιλέκα ανάλογα με την προτίμηση των πελατών τους, έτσι που το κάθε ένα  να  έχει τη μοναδικότητά του.

Η συλλογή αυτή μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για ένα κόσμο που δεν υπάρχει πια, ένα κόσμο ζυμωμένο με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού. Ένα κόσμο που δημιούργησε πολιτισμό συχνά μέσα από αντίξοες συνθήκες. Για αυτό επιβάλλεται η συντήρηση, η μελέτη και η προβολή της. Θα μπορούσε ακόμη να λεχθεί ότι η χρήση διακοσμητικών στοιχείων από τη συλλογή είναι εφικτή για τη δημιουργία αντικειμένων μέσα στα σύγχρονα δεδομένα.

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών προγραμματίζει στο μέλλον έκθεση και έκδοση της «Συλλογής Κυπριακής Λαϊκής Τέχνης» της Μαρίας Ελευθερίου-Γκαφφιέρο.